Hjälte


Infinity war reakciófic, alapvetően.
KEGYETLENÜL SZPOJLERES. WARNING, VIGYÁZAT, MINDEN.
Tőlem ez relatíve várható volt. 
Ez a fic a zaklatott hangvétel és a Loki iránt érzett szerelmem őskáosza.
Nem tudok felelősséget vállalni érte.
A cím jelentése: hős.


"jaj, testvérem, látom a szemedben, abban az egyetlenben, hogy legszívesebben rám üvöltenél, hogy ne tegyem ezt, de mi lesz a napsugárral, amit megígértem neked, ha nem lesz már, akire ráragyogjon?"


Hjälte


Heimdall Mindenek Atyjához imádkozott, hogy adjon neki erőt élete utolsó nagy tettének végrehajtásához.
Loki Friggához.

Soha egy mosolya sem volt oly álságos, mint amikor előbukkant a hajójuk, a menedékük összezúzott berendezésének romjai közül, ruganyos légiességgel, jelét sem adva a megerőltetett izmaiba nyilalló fájdalomnak, szétzilálódott, máskor mindig rendben tartott, ébenfekete haját egy könnyed fejmozdulattal hátraparancsolta az arcából, hogy szembenézhessen az Őrült Titánnal, aki immáron két Végtelen Kő birtokosa volt. Két leírhatatlan hatalommal bíró energiagócé, melyekkel, ha lehetőséget kap távozni innen, már önmagukban is döbbenetes rémtetteket vihet véghez, nem beszélve arról, ha a többit is megkaparintja.
Ez volt az egyik alapja a döntésének, a döntésének, amit nem gondolt végig eléggé, és valójában direkt nem tette. Tudta, hogy ha ezt töviről-hegyire végigpörgeti zajgó elméjében, összeméri a siker esélyét a kudarcéval, talán inába száll a bátorsága, akkor viszont képtelen lett volna tükörbe, Thor megmaradt, egyetlen égszemébe nézni, viszontlátni benne önmagát, bátyja apadhatatlan szeretetének glóriafoglalatában. Mindig te leszel a csínytevés istene, mondta neki egyszer, érzései szerint eónokkal ezelőtt, pedig csak napokkal korábban történt, miközben az elektromosság gyötrően zsongott az ereiben, mintha fivére egy viharvilláma csócsálta volna a testét. De ennél sokkal több is lehetnél.  
nem szolgáltam rá, de te rászolgáltál, hogy megpróbáljak úgy tenni, mintha igazad lenne
– Én, Loki, Asgard hercege – szólt fennkölten, magabiztos léptekkel közeledve Thanoshoz, rá sem pillantva a fegyvereiket szorongató Gyermekekre, akiknek már a puszta látványától görcsbe rándult a gyomra. Mind, ahányan voltak, vittek már be ütést, szúrást a testébe, amikor először keresztezte Thanos útját, azon a végzetes napon, amikor nem sikerült végeznie magával. Utóbbi tényt már nem bánta (hisz testvér, ó testvér, eljön még a mi időnk, ránk ragyog még a nap!), de az emlékei azóta sem koptak meg. A lassú és irtózatos folyamat emléke, melynek során a legrosszabbik énje átvette fölötte az irányítást. Örömmel elhitetné magával, hogy Thanos az oka mindennek, amit elkövetett, ő volt az, aki miatt félig romba dőlt az a midgardi város, aki miatt Thor vérzett és üvöltött fájdalmában, aki miatt a sötét elfek gonosz teremtménye megtalálta a helyes utat, aki miatt Odint korábban elérte a végzet, mint az szükségszerű lett volna, de ennyire még ő sem volt jó hazudozó. Már nem. – … Odin fia… – folytatta egy pillanatra lesütve a szemét, majd Thorra pillantott, tekintetében éppoly meleg, törékeny szeretetfénnyel, mint amivel Friggára nézett, akkor, amikor utoljára látta. Mindenkivel szemben kritikus vagy, csupán önmagaddal szemben nem.
jaj, testvérem, látom a szemedben, abban az egyetlenben, hogy legszívesebben rám üvöltenél, hogy ne tegyem ezt, de mi lesz a napsugárral, amit megígértem neked, ha nem lesz már, akire ráragyogjon?

– Jötünheim trónjának törvényes örököse és a Csínytevés istene, esküszöm, hogy hűséggel szolgállak, mindhalálig. – Herceg, fiú, fivér, király, isten. Fel kellett nőnie mindehhez, minden felelősséghez, amit e rangok ráróttak. Egy király legyen bölcs, ne csak fenséges, egy isten legyen nagylelkű, ne csak hatalmas. Egy öcs mindig is féltékeny lesz a bátyjára, de ne feledje, mi az igazán fontos.
Thor, akit a testével védett, amikor Hulk betört. Thor, az egyetlen, aki megmaradt neki, aki gyermekkorukban átszökött az ő ágyába, hogy a sötétben gyönyörködhessen a varázslataiban, a színpompás formákban, amiket alabástrom ujjaival a feketeségbe idézett. Akit kígyóvá lényegülve tréfált meg, akit békává változtatott, ami olyan nagyszerű csíny volt, hogy ha nem lenne kínosan gyerekes húzás ez a részéről, legszívesebben megismételné. Thor, akinek nem okozhat még egyszer csalódást. Talán nem is vagy olyan rossz ember, Loki.
nem vagyok
A markában jéghideg volt tőrének markolata. Máséban forró lett volna, verejtéktől síkos, de nem az övében, nem egy jégóriáséban. Már ez sem számított. Nem, amióta Odin ráemelte megfáradt tekintetét, és azt mondta, azt formálták azok a vértelen ajkak, „Szeretlek titeket, fiaim.” Amióta Thor megkérte, hogy fedje fel a valódi alakját előtte, és ő vonakodva megtette, hogy aztán elnyíló ajkakkal, megfeszülő testtel észlelje a csodálatot bátyja szemében, érezze barázdált, mélykék bőrén érdes érintését. Aznap éjjel ismét együtt aludtak, mint kisgyermekkorukban, elnyomta őket az álom a sok-sok év és érzés átbeszélésében, ízléses és ízléstelen tréfálkozásban, s amikor reggel Loki felébredt, még mindig jötün formájában, egyszerre érezte a bőrén a Nagymester hajójának ablakán át beáramló kozmoszfény melegségét és Thor izmos karjának oltalmazó ölelését. Nem félt álomba szenderülni mellette. Nem félt szeretni őt.
nem, nem csupán egy szörnyeteg vagyok, amivel a szülők éjjelente a gyerekeiket riogatják
nem, nem vagyok 
az öcséd 
az ellenséged

Bátyja villámainak sebességével vetekedett a mozdulat fürgesége, amivel meglendítette pengéjét, ám döfésének áthatolhatatlan erő állta útját, mely úgy fonta körül a csuklóját, akár valamiféle ragacsos, sűrű anyag, megkötött szurok. Bénító zsibbadás cikázott fel a karján, gerince ívén remegés száguldott végig, ahogy összeszorított fogakkal meredt a sötét tekintetű titánra, a szörnyetegre, aki megkínozta a bátyját, és legyilkolta a népét, az egyiket. Hogy vele mit tett, már mit sem számít. Erőnek-erejével próbálta megmozdítani a kezét, abba az undok, lila nyakba mélyeszteni pengéjét, ám mágiája csupán tehetetlenül pislákolt benne, elhalón szikrázott ujjainak hegyén, mint a hajó felsebzett falából kikandikáló vezetékek; félig sem értette, amit Thanos mondott neki, csak a fájdalmat, a rémületet, a kétségbeesést értette, ami eluralkodott rajta, amikor a titán az övéhez képest aprócska csuklójára fonta hatalmas ujjait, és kicsavarta belőle fegyverét, majd pedig fémkesztyűs kezével a torkára markolt.
Vadul rúgkapált, körmeivel végigszántotta az érzéketlen fémet, mely sápadt nyakára feszült, ám mindhiába, a lélegzet elszökött belőle, szemei egyszerre gyúltak haragosvörösre a bennük elpattanó erektől és színre törő, igaz formájától. Kár szembeszállni a biztossal, többnyire ezt vallotta, ifjan, amikor ő volt az közüle és Thor közül, aki ódzkodott a vérontástól. Most megtette, mert vakmerően hitte, hogy sikerülhet. Vakmerően hitte, hogy Thorral az oldalán, vagy ővele Thor oldalán, mindent túlélhetnek. Sötét elfeket. Helát. Őt magát.
De Thanost nem.
Sokkolóan gyorsan rájött, hogy innen nincs menekvés, nincs az a trükk, felhörgött félszó, ami megmenthetné az életét. Csak azt bánta, hogy képtelen volt Thor felé fordítani a fejét, és egy utolsó pillantást vetni rá, azt mondani, minden rendben lesz, s ezáltal utoljára hazudni neki. De jobb híján mást mondott, szavai úgy törtek fel elszorított torkából, mint valami átok.
– Te… sosem leszel… isten. – A rettegés, küszködés letűnt az arcáról, s ugyanakkor a szorítás erősödött. Thanos lesajnáló mosolyának kellett volna, logikusan, az utolsó dolognak lennie, amit látott, de mégsem az volt; villámfény fehére táncolt a szemei előtt, csontjainak roppanása mennydörgésként zengett a fejében.

sirass meg még egy utolsó alkalommal, testvér
és ne feledj nem feledni engem
mert mindaddig

Itt vagyok.

15 megjegyzés:

  1. *kitépett, vérző, rángatózó szívére néz, bánatosan* What have you done, my dear sis.

    VálaszTörlés
  2. KÖSZÖNÖMKÖSZÖNÖM.

    Szükségem volt erre a ficre, hogy feldolgozzam a jelenetet. Lokinak nem ilyen halált képzeltem el, hanem olyat, amilyenek a belépői voltak: látványos és megmutatja, hogy azért ő mégiscsak egy isten. Ez a megfojtós kicsit méltatlan hozzá. És annyira de annyira szerettem volna egy tisztességes gyászoló jelenetet... Meg mennyire nem fair már, hogy nem is nézhetett a bátyjára még egyszer utoljára..!

    Ezt az írást olvasni olyan volt, mintha aloe verát kennék egy forrázott sebre (nem morbid hasonlat, dehogy ). Komolyan, olvasgattam angolul is Thorki Infinity War ficeket, de meg sem közelítik a tiédet. Zseniálisan foglaltad össze az egész jelenetet, megint azt éreztem, hogy ott állok végig Loki mellett, és osztozok a gondolatain.

    Tudom hogy kábé semmi értelme nem volt annak amit itt leírtam, úgyhogy most megyek és merengek még egy kicsit Lokin, és lelki szemeim előtt levetítem a tökéletes jelenetet. Ég veled, durva világ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, drága, én köszönöm, hogy elolvastad ezt a kis szösszt és reagáltál is rá.
      Még mindig gyászolok, és fogok is még sokáig, de közben elégedett vagyok. Mert igazi hős vált belőle, a karakter katartikusan búcsúzott, összegezve mindazt a fejlődést, amit átment, odaadással, szeretettel tekintett a fivérére, akinek ez persze csak még iszonyatosabbá tette a veszteségét, de ez motiválta a későbbiekben az égrengető bosszúra. Thanosnak Thor lesz az egyik végzete, ez szinte tuti - irtó rossz ötlet volt kinyírni Lokst, Thor legnagyobb soft spotját.
      A megfojtás maga nagyon tetszett nekem, bevallom. Életszerű volt, hogy attól még, hogy isten, nem kap patetikus véget, egészen /pórias/ módon éri a halál, mellesleg hogy pont annak törik el a nyakát, aki a szavaival, hangjával sáfárkodik remekül?
      Költői és szívszaggató.

      Törlés
  3. Ó Jézus Krisztusom, most itt sírok, rossz volt újra átélni Loki halálát főleg az ő szemszögéből, de ettől eltekintve csodálatos volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abszolút megértelek, drága sorstársam. Bújj ide, igyunk teát, együnk sütit, sírjunk, és örvendjünk egyben, mert Loki megkapta a glóriát a feje fölé, amit kívánt neki a világ.

      Törlés
    2. A tea és a süti mindenre megoldás 😀 *indul megkeresni a teáscsészéjét*

      Törlés
    3. Sanszosan Loki is csatlakozik, ki nem hagyna egy potya nassolást.
      (Réges-régi poén, egy drága olvasómtól eredően, hogy drága csínyistenünk nálam csövezik, és emiatt tudom - elméletben - relatíve hitelesen hozni :D)
      Felhatalmazva érzem magam elárulni, hogy kétpofára tömi magába a Nutellát.

      Törlés
    4. Engem is megszánhatna most egy kis nutellával, talán rendbe tenné összetört lelkem

      Törlés
  4. És akkor én most elvonulok sírnia a sarokba egy hétig, ha nem kettőig. Annyira vártam már valami hasonlót, (magam is gondolkodtam rajta) és most tessék itt van rátaláltam. Annyira eltaláltad, hogy arra alig találok szavakat. Kifejezetten a vége tetszett nagyon . :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Osztozzunk a programban, ugyanezt csinálom hosszú napok óta. Feldolgozhatatlan. T.T
      Nagyon örülök, hogy tetszett ez a szössz, régen írtam ilyen hirtelen felindulásból valamit. :') Köszönöm, hogy leírtad a véleményed! ♥

      Törlés
  5. Jó, kész, innentől az én fejemben ez fog létezni a jelenet hivatalos változataként.
    Őszintén, én kissé hiányoltam valamit a film nézése közben Loki halálánál (mivel tudtam, mi jön, elmaradt a kezdeti sokk és csak kárörvendtem mások reakcióin :D ), de ez a fic abszolút betöltött minden űrt, sőt. Gyönyörűen lezártad azt az utat, amit Loki és Thor együtt bejárt, és még mindig annyira, de annyira szépen írsz hogy hhhhrgh.
    Köszönöm, hogy olvashattam ezt a csodát! :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Istenem, el sem tudom mondani, mekkora öröm újra itt látni téged! ♥
      Nagyon örülök, hogy sikerült betöltenem azt az űrt, amit többünkben is hagyott ez a felkavaró jelenet. Nagyon gyorsan hánytam össze igazság szerint, full sokkban, katarzisban, mert az viszont szentigaz, hogy zseniális húzás volt ez, mint Thanos komolyságát prezentálván, mint Loki karakterfejlődésének lezárását illetően. Köszönöm, hogy írtál nekem, tényleg itt picsogok örömömben ;u;

      Törlés
  6. Szia
    Egyszerűen öröm volt ezt olvasni! (Már amennyire lehetséges egy ilyen szomorú hangvételű jelenetnél) Imádom ahogy Loki szemszögéből leírtad ezt a szívfacsaró jelenetet, ahogy megformázod a sorokat. Nem szokásom sírni olvasás közben, de ezeket olvasva sikerült kieresztenem a könnyeimet.
    Mikor három hónapja -a megjelenéséhez képest eléggé megcsúszva, sikerült végre megnézni az IW-t- egyszerűen lefagytam ennél a jelenetnél, nem tudtam elhinni, hogy ez tényleg megtörténik és csak folytak a könnyeim. Képtelennek éreztem, hogy valaha is képes lennék újra végig nézni bármelyik filmet, amiben Ő is szerepet kapott. Ez az írásod után viszont úgy gondolom, hogy egyre jobban sikerül ezeket a szálakat lezárnom és újra tudnám nézni a filmeket, melyekben szerepel.
    Ezer köszönet és hála a segítségért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Kitti!
      Nagyon szépen köszönöm, hogy ide is írtál nekem véleményt. Egyféle örömöt okoz egy jól kivitelezett szomorú jelenet is, mert ahogy sírunk, oldódik a stressz :'D Engem is mélyen traumatizált ez a jelenet, mielőtt megírtam volna a Hjältét, napokig alig bírtam enni és aludni. Nem szabad elfelednünk, ő örökké itt van nekünk, és annyi történetet mondunk el róla egymásnak, amennyit akarunk.
      Kevésbé költői oldalról meg kapunk sorozatot! :D
      Én köszönöm, hogy olvasol ♥

      Törlés